Objavljeno: 18.11.2022.

Lengli, Velika Britanija, 16. novembar 2022: Travelport, globalna tehnološka kompanija koja obezbeđuje rezervacije za stotine hiljada dobavljača putovanja širom sveta, sprovela je istraživanje modernog putovanja i došla do podatka da skoro polovina (46%) putnika ne može da se seti koju su onlajn (OTA) agenciju koristili za prethodna putovanja. Kako bi bolje razumeo praznine u iskustvima putnika prilikom onlajn kupovine, Travelport je započeo novu istraživačku studiju u partnerstvu sa Toluna Research među hiljadama turista i poslovnih putnika širom sveta.

Moderna prodaja zahteva magična, nezaboravna iskustva

Rezultati studije moderne prodaje otkrili su važne faktore koji doprinose povratku brenda za onlajn agencije, kao što je iskustvo rezervacije. Od svih anketiranih putnika koji su mogli da se sete poslednje rezervacije koju su napravili preko onlajn agencije, velika većina (78%) je ocenila iskustvo kao „iznad proseka“ ili „odlično“. I dok većina putnika iz SAD nema preferiranu onlajn agenciju (55%), mnogi putnici u Saudijskoj Arabiji (63%) i Japanu (70%) kažu da imaju omiljeni sajt za putovanja.
Faktori kao „širi spektar opcija“ kod putnika koji imaju preferiranu onlajn agenciju podstakli su lojalnost u Saudijskoj Arabiji (54%), SAD (51%) i Japanu (38%). Onlajn agencije osvajaju putnike i personalizovanim pristupom, kao i mogućnošću „jednostavne navigacije po sajtu“.
Jen Catto, Chief Marketing Officer u Travelportu, izjavio je: „Industrija putovanja ima jaku istoriju inovacija, kao jedan od prvih sektora koji je pre mnogo godina postao digitalan. Međutim, digitalna očekivanja putnika brzo su evoluirala, daleko prevazilazeći trenutne mogućnosti prodaje putovanja.
Naš prioritet su potrebe naših klijenata – agencija, kako bi one bolje opsluživale svoje klijente. Agencijama je bitan veći izbor, jasnije upoređivanje kupovine i jednostavan način upravljanja putovanjem poput mogućnosti automatske zamene karte. Iako je cena važna, dodane vrednosti stvaraju „odlično“ moderno prodajno iskustvo koje se ističe i zarvređuje lojalnost.“

Kupci su manje osetljivi na cene

Istorijski gledano, onlajn agencije su pokušavale da se takmiče samo na jednom polju – ceni – ali to nije ono što kupcima treba kako bi izgradili lojalnost prema agenciji. Od putnika koji ne mogu da se sete poslednje onlajn agencije koju su koristili, skoro polovina (44%) je svoje poslednje iskustvo ocenila kao „loše“ ili „ispod proseka“.
Moderna prodajna studija ukazuje da se onlajn agencije manje razlikuju jer su se fokusirale na pogrešne stvari. Iako je veliki fokus na ceni, to je uticalo na ostale faktore do kojih je putnicima stalo kada rezervišu putovanje. Kako putnici koriste onlajn sajtove za istraživanje i poređenje, anketa je otkrila da postoji propuštena prilika za rezervacije jer većina putnika ne izvrši rezervaciju rent-a car usluga (67%) ili avionskog putovanja (55%), a više od jedne trećine ( 36%) ne rezerviše svoj hotelski smeštaj na sajtovima. Međutim, putnici su takođe rekli da im je jedan od važnih razloga zašto koriste onlajn agencije mogućnost „rezervacije svega odjednom“.

Moderna prodaja nije samo za turiste – poslovni putnici su još manje prisutni

Iako je većina (78%) poslovnih putnika vezana korporativnom politikom firme, istraživanje otkriva da 99% zaposlenih ne zna naziv kompanije koju koriste za rezervisanje poslovnih putovanja.
Gledajući dublje u potencijalne uzroke, istraživanje pokazuje da većina poslovnih putnika (69%) smatra da su ponuđene opcije „nepoželjne“, dok više od jedne trećine (46%) želi više izbora, dok (38%) uopšte nema poverenja i žele opcije poslovnog putovanja usklađene sa njihovim očekivanjima. U modernoj eri putovanja, prodavci sada imaju priliku da pridobiju lojalnost svojih kupaca fokusirajući se na druge faktore, a ne samo na cenu. Za više rezultata sprovedene ankete i istraživanje prodaje iz Travelporta, posetite: https://www.travelport.com/differentiation-in-travel .

Toluna Research je sprovela u septembru 2022. godine istraživanje o modernom načinu prodaje, među kojima je 3.000 putnika iz Japana, Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država.

Vaš Travelport

Podeli vest

Saznajte više o MyTravelport-u.