Objavljeno: 17.05.2023.
 • Travelport, globalna tehnološka kompanija u turizmu, želela je da stavi svoju modernu platformu za prodaju, Travelport+, na test: da li može da olakša najkompleksnije putovanje na svetu?
 • Jamie McDonald, britanski avanturista poznat kao „Adventureman“, putovao je do 7 modernih svetskih čuda koristeći samo javni prevoz: Kineski zid, Tadž Mahal, Petra, Koloseum, statua Hrista Spasitelja, Maču Pikču i Čičen Ica.
 • Putovanje je organizovano preko agencije „Travelbag“, partner Travelporta, koja koristi Travelport+ od njegovog osnivanja.
 • Tokom putovanja, Jamie je prešao 4 kontinenta, sleteo u 9 zemalja, leteo na 13 letova, vozio se u 16 taksi vozila, 9 autobusa, 4 voza i 1 tobogan, prešavši 22.856 milja za 6 dana, 16 sati i 14 minuta.

Lengli, Velika Britanija, 16. maj 2023: Travelport, globalna tehnološka kompanija koja obezbeđuje rezervacije za stotine hiljada dobavljača putovanja širom sveta i Jamie McDonald, britanski avanturista poznat kao „Adventureman“, danas su objavili novi svetski rekord – najbrže vreme za posetu 7 svetskih čuda postignuto je za manje od 7 dana. Putovanje je ostvareno za 6 dana, 16 sati i 14 minuta koristeći samo javni prevoz, potvrđeno je od strane Ginisove knjige rekorda. Avanturisti je izazov postavio Travelport kako bi testirao svoju modernu platformu za prodaju putovanja, Travelport+, dokazujući da Travelport-ova tehnologija omogućava putničkim agencijama da jednostavno planiraju, rezervišu i upravljaju čak i najkompleksnijim putovanjem na svetu.

Greg Webb, izvršni direktor u Travelpotu, izjavio je: „Kada smo počeli nadogradnju naše partnerske agencije na Travelport+ platformu 2021. godine, to je bilo s namerom da učinimo kompleksnu industriju putovanja lakšom i bržom za upravljanje. Ova epska avantura bila je krajnji test za našu platformu – da li smo mogli najkompleksnije putovanje na svetu učiniti jednostavnim? Da li je servisiranje lako? Da li je platforma bila dovoljno fleksibilna da se prilagodi svim neočekivanim preprekama? Nakon 6 dana, 16 sati i 14 minuta, dobili smo naš odgovor: da, da i da. Ovo putovanje takođe dokazuje da je, nakon nekoliko izazovnih godina za industriju, putovanje definitivno ponovno oživelo i to bolje nego ikad .“

Travelport+ pruža globalnim turističkim agentima modernu tehnologiju za prodaju koja im omogućava da uporede milione ruta putovanja i odaberu najbolju za svakog pojedinačnog putnika. „Travelbag“, putnička agencija koja je dugogodišnji partner Travelporta, rezervisala je sve aspekte putovanja za avanturistu Jamie McDonalda putem Travelport+ platforme. Koristeći Smartpoint Cloud, mogli su lako pretraživati, filtrirati, upoređivati i kreirati najkompleksnije itinerare. Avanturista je imao neprekidni pristup posvećenom „Travelbag“ specijalisti za putovanja, koji je na njegov zahtev pratio promene putnih ograničenja, identifikovao promene u rasporedu i u realnom vremenu vršio potrebne izmene na njegovom itineraru. Takođe je u svakom momentu mogao pristupiti Travelport-ovoj aplikaciji Trip Manager, kako bi dodao dodatne usluge (obroke, sedišta…) svom itineraru. Za putnike koji žele da posete jedno ili svih 7 modernih svetskih čuda, „Travelbag“ ima različite pakete na raspolaganju (paketi počinju od 31.000 funti) ili da posete pojedinačno čudo (paketi počinju od 1.300 funti po osobi). Na osnovu individualnih zahteva svakog putnika, „Travelbag“ može prilagoditi savršen odmor.

Caroline Foxwell, lider prodaje i usluga u Travelbag-u, izjavila je: „U Travelbag-u smo planirali i rezervisali hiljade putovanja, ali čak ni mi nikada nismo videli ovako kompleksan itinerar. Alati za prodaju u okviru Travelport+ su izuzetno moćni – Smartpoint Cloud je olakšao rezervaciju i servisiranje ovog putovanja toliko da je praktično sam odradio posao umesto nas. Travelport+ nam pomaže da iznova i iznova kreiramo savršeni itinerar za naše klijente, čak i kada je taj klijent superheroj koji obilazi ceo svet i postavlja svetske rekorde!“

Avanturista Jamie McDonald je započeo putovanje na Kineskom zidu, najdužoj građevini na svetu, i svetski rekord je počeo da teče čim je napustio prvo čudo vozeći se toboganom. Zatim je posetio Tadž Mahal u Indiji – najpopularniju turističku destinaciju, koja se široko smatra simbolom večne ljubavi. Odatle je putovao u Jordan, a zatim autobusom do drevnog grada Petre, čiji su ružičasto-crveni peščani zidovi, grobnice i hramovi postali još poznatiji nakon svog prikazivanja u filmu Indiana Jones i Poslednji krstaški pohod. Nakon napuštanja Jordana, avanturista je odleteo u Rim kako bi posetio legendarni Koloseum i zamislio drevne borbe gladijatora, pre nego što je na brzinu zastao i pojeo picu (jedino jelo koje je pojeo, a da nije bilo avionska hrana). Statua Hrista Spasitelja, najveća art deko statua na svetu, dovela je avanturistu u Brazil, gde je bio jednako zadivljen pogledom sa platforme kao i samom statuom. Šesto čudo, Maču Pikču (sveti grad Inka na gotovo 2.500 metara nadmorske visine), bilo je Jamie-ovo omiljeno mesto, planira da se jednog dana vrati tamo. Kupio je plišanu igračku lame koju je poneo za svoju ćerku. Konačno, nakon samo 6 dana, 16 sati i 14 minuta, stigao je do Čičen Ica, arheološkog nalazišta koje je bilo sveto mesto ceremonija u majanskoj kulturi.

Za avanturistu, glavni fokus ovog rekordnog putovanja bio je prikupljanje sredstava za njegovu dobrotvornu organizaciju „Superhero Foundation“. Kao dete, Jamie je dobio dijagnozu retkog spinalnog oboljenja koje se naziva siringomijelija, a lekari su upozorili njegove roditelje da bi mogao izgubiti sposobnost hodanja. Zahvaljujući pomoći mnogih lekara, bolnica i svoje porodice, njegovo zdravlje se poboljšalo, i to ga je pokrenulo da ostvari misiju i pomogne bolesnoj deci širom sveta. Da bi započeli prikupljanje sredstava, Travelport je donirao 22.856 dolara, po jedan dolar za svaku pređenu milju koju je Jamie, dobitnik nagrade „Pride of Britain“ prešao tokom ovog izazova. Novac će biti iskorišćen za nastavak misije ove dobrotvorne organizacije: pomoć porodicama u potrebi da finansiraju tretmane, terapije i opremu koja nije slobodno dostupna kroz tradicionalni ili lokalni sistem zdravstvene podrške.

Jamie McDonald, poznatiji kao avanturista, rekao je: „U mojim prethodnim avanturama sam pretrčao SAD (približno 210 maratona) i prešao 22.000 kilometara biciklom od Tajlanda do Ujedinjenog Kraljevstva, ali ovo je svakako bilo moje najkompleksnije putovanje do sada. Sa putovanjima postoji toliko mnogo promenljivih faktora – vreme, ograničenja, kašnjenja, carina, saobraćaj, otkazivanja i kada pokušavate postaviti svetski rekord, brzina i sposobnost su ključni. Nije postojao nijedan drugi partner osim Travelporta koji bi mogao sve ovo da učini mogućim.“

Da bi putovanje bilo priznato od strane Ginisove knjige rekorda, avanturista je morao da se pridržava nekoliko pravila:

 • Koristiti samo redovni javni prevoz, pri čemu taksiji ne smeju prelaziti udaljenost od 50 kilometara.
 • Voditi dnevnik u kojem je jasno dokumentovana svaka faza putovanja (računi, karte…) koji podržavaju svaki korak.
 • Dobiti račune i/ili karte gde god je to moguće.
 • Koristiti preciznu profesionalnu opremu (npr. GPS uređaj za praćenje).
 • Snimati video zapise i fotografije koje pokazuju učesnika, lokaciju i datum svake posete.
 • Dobiti pisani ili audio zapis izjave od zvaničnog člana osoblja, lokalne ugledne osobe i/ili policijskog službenika na svakoj poseti.
 • Shvatiti da „sat“ počinje da otkucava trenutkom kada izazivač napusti prvo čudesno mesto i da se ne zaustavlja iz bilo kog razloga sve dok izazivač ne kroči na poslednje mesto.

Za Travelport i avanturistu zaštita životne sredine je od najveće važnosti. Kompanija je izračunala emisije ugljenika tokom njegovog putovanja koristeći „Travel Impact Model“, zajednički okvir za izračunavanje emisija vazdušnog saobraćaja koji je razvijen kao deo „Travalysta“. „Travalyst“ radi na ujedinjenju alata i informacija industrije kako bi održivo putovanje postalo široko prihvaćeno. Ukupna emisija CO2 tokom svetskog rekordnog putovanja iznosila je 2.523 kg. Travelport će ukloniti ove emisije visokokvalitetnim uslugama uklanjanja ugljen-dioksida koje pruža „Climeworks“.

Za više informacija o izazovu 7 čuda, rezervaciji putovanja do 7 modernih čuda ili donaciji „Superhero Foundation“, posetite Travelport.com/7wonders.

Vaš Travelport Adriatic Team

Podeli vest

Saznajte više o MyTravelport-u.